Klaidos žinutė

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls - _menu_load_objects() (eilutė 579/home/seclt/domains/sveikatostinklas.lt/public_html/includes/menu.inc).

Šaldymas – puikus maisto produktų laikymo būdas

Maisto produktų laikymas žemoje temperatūroje – puikus konservavimo būdas, kadangi galima ilgai išlaikyti greitai gendančius maisto produktus minimaliai prarandant jų maistinės ir biologinės vertės. Šaldant puikiai išlieka vitaminai, fermentai ir kitos vertingos maistinės medžiagos. Užšaldyti maisto produktai išlaiko spalvą, sultingumą, aromatą ir tvirtumą.

Užšaldymo ypatumai

  • Užšaldymas yra labai geras daržovių, uogų ir vaisių konservavimo būdas, nes taip labai gerai išsilaiko vitaminai.
  • Nerekomenduojama užšaldyti bulvių, nes pakinta jų konsistencija, jos pasidaro saldžios.
  • Užšaldymui skirtus vaisius ir uogas pirmiausia reikia nuplauti ir prieš užšaldant labai kruopščiai nusausinti.
  • Visi valgomieji grybai gali būti užšaldomi – švieži, virti ir kepti. Šaldomi tik jauni, tvirti, nelabai vandeningi grybai, pavyzdžiui, baravykai, kelmučiai, o voveraitės užšaldytos gali apkarsti. Prieš užšaldant šviežius grybus juos būtina švariai nuvalyti, bet jokiu būdu neplauti.
  • Šaldytus vaisius, uogas, daržoves galima laikyti suvyniotus į polietileninę plėvelę ar aliuminio foliją. Šioms medžiagoms nekenkia drėgmė, jos nelaidžios orui, nepraleidžia kvapų.
  • Nevirtas daržoves galima laikyti ir hermetiškai užšaldytuose polietileno maišeliuose.
  • Virtas daržoves, virtus ar apvirtus vaisius, uogas galima šaldyti specialiuose plastikiniuose indeliuose su hermetiškais dangteliais.
  • Šaldiklyje stiklo indų laikyti nepatariama, nes jie gali sprogti.
  • Užšaldyti vaisiai, uogos ir daržovės laikomi –18 laipsnių temperatūroje ir svarbu, kad ši temperatūra išliktų stabili – tada nepakinta užšaldytų produktų maistinė ir biologinė vertė.

Maisto produktų kokybei labai svarbu ir jų atšildymo būdas

  • Ruošiant maistą, užšaldytas daržoves reikia dėti į verdantį vandenį. Negalima atšildyti lėtai, nes tuomet jos ištiš ir prarasime dalį vitaminų bei mineralinių medžiagų.
  •  Atšildyti vaisiai būna ne tokios konsistencijos kaip švieži, tačiau tinka kompotams, kepiniams, desertams. Atšilę arba iš dalies atšilę šaldyti produktai turėtų būti kuo greičiau ruošiami ir valgomi. Šaltas oras tik išsaugo maistą, bet neapsaugo nuo mikroorganizmų, dėl kurių maistas genda.
  • Šaldytą mėsą ir paukštieną visą atšildymo laikotarpį reikėtų laikyti šaldytuve. Mat atšildymo metu ledas plečiasi ir praardo ląsteles, todėl iš mėsos išbėga visos mineralinės medžiagos. Jei atšildoma palaipsniui, ląstelių sienelės nėra suardomos ir maistingosios medžiagos lieka ląstelėse. Neatšildytos mėsos į puodą mesti nereikėtų – taip netenkame jos skoninių savybių. 

Šeši mitai apie šaldytus maisto produktus

  • 1 mitas: šaldytas maistas yra mažiau vertingas nei šviežias

Iš tiesų gali būti priešingai. Šaldyti vaisiai ir daržovės, uogos gali būti net sveikesni už prekybos centruose siūlomus šviežius, nes dažniausiai žiemai renkami ir paliekami labiausiai sunokę, kai yra prikaupę daugiausiai naudingų medžiagų. Galiausiai šaldytus produktus ruošti garuose, o ne virti, kad išliktų kuo daugiau naudingų junginių.

  • 2 mitas: kartą atšaldytas maistas nebegali grįžti į šaldiklį

Atšildyti ir vėl užšaldyti galima, kiek reikia, kol produktas ar gaminys nebūna išimtas iš šaldiklio ilgiau nei porą valandų (ar valandą, jei oro temperatūra siekia +30 ir daugiau laipsnių Celsijaus). Tačiau pakartotinai šaldant neapdorotą maistą, ypač mėsą, nyksta kokybė – šildamas produktas praranda drėgmę. Todėl pakartotiniai procesai nėra nesaugūs, bet kulinariniu požiūriu nenaudingi.

  • 3 mitas: galima užšaldyti visus produktus

Tiesa, kad valgomi dalykai užšąla tinkamomis sąlygomis, tačiau kai kurių šaldyti tiesiog neverta. Tokios gležnos daržovės kaip salotos šaldomos ir atšildomos praktiškai suyra. Riebūs, grietinės pagrindo padažai po užšaldymo skyla į gabalėlius ar susimeta gumulais. Nereikėtų šaldyti ir kavos, ypač smarkiai skrudintos, nes joje esantys aliejai šaltyje suyra, kava praranda savo skonį. Taip pat nepatariama šaldyti konservuotų gėrybių originaliose pakuotėse bei kiaušinių su lukštais.

  •  4 mitas: užšaldytas maistas nebaigia galioti

Daugeliu atvejų maisto saugumo požiūriu tai tiesa, tačiau nukenčia kokybė. JAV oficialiai rekomenduojama 0 laipsnių pagal Farenheitą (–17,8 laipsnių Celsijaus) temperatūroje pagamintas ir užšaldytas sriubas, troškinius, virtą mėsą laikyti ne ilgiau nei 2–3 mėnesius, žalius pjausnius, kepsnius – nuo 4 mėnesių iki metų, virtą paukštieną – 4 mėnesius, žalią paukštieną – 9–12 mėnesių.

  • 5 mitas: šaldymas užmuša bakterijas

Užšaldytos bakterijos lieka neaktyvios, tačiau nežūva. Kaip ir kiti užkratai. Tai reiškia, kad jei maistas į šaldiklį pateko užkrėstas, tai ir išimtas bus užkrėstas. Produktų saugumą užtikrina tik apdorojimas tinkamoje temperatūroje.

  • 6 mitas: šaldytą maistą ilgą laiką galima laikyti bet kur šaldiklyje arba kur nors, kur šalta

Šaldiklio durelės – patogi vieta maistui sudėti, tačiau nebūtinai geriausia vieta ilgalaikiam šaldymui. Temperatūra duryse ir greta jų svyruoja kiekvieną kartą, kai jos atidaromos. Nors maistas lieka užšaldytas, procesas gali sulėtėti ir produkte gali susiformuoti didesni ledo kristalai bei sugadinti jo vientisumą. Paprastai geriausiai temperatūra palaikoma greta šaldiklio nugarėlės, todėl durelėse patariama laikyti tuos dalykus, kuriuos žadate suvartoti greitai. Dingus elektrai, taip pat nereikia atverti durelių ir pulti atitirpdyti. Pilnas šaldiklis ir be elektros neatitirpęs gali laikytis net parą ar ilgiau.

Parengė:
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Visuomenės sveikatos administratorė
Evelina Maziliauskaitė

 

 

Projektą vykdo:
Projektą finansuoja:
© 2016-2019 Sveikatos Tinklas. Visos teisės saugomos. Privatumas ir atsakomybė.