Pienas – ne tik kalcio šaltinis
2018-05-14
Regionas: 
Lietuva
Raktažodžiai: 
kalcis, pienas
Renginio data: 
2018-05-14

Pienas – ne tik kalcio šaltinis

„Neseniai Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyva atlikta apklausa atskleidė, kad Lietuvos gyventojai pieną vertina kaip maisto produktą, kuriame yra daugiausia kalcio. Tai paminėjo net 44 proc. apklausos dalyvių, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas ir priduria: – Pieno produktuose iš tiesų gausu kalcio, kurio ypač reikia vaikams, paaugliams ir moterims. Tai pagrindinis gerai įsisavinamo kalcio šaltinis, nes augaliniame maiste ar mėsoje kalcio yra žymiai mažiau“.

Tačiau pienas iš kitų maisto produktų išsiskiria ne tik tuo. Tai visavertis produktas, turintis didelės įtakos žmogaus organizme vykstantiems fiziologiniams procesams. Piene ir pieno produktuose gausu baltymų ir riebalų, kuriuos organizmas įsisavina net 96–99 proc., taip pat angliavandenių, riebaluose tirpių vitaminų bei mineralinių medžiagų, o mokslinių tyrimų metu nustatyta, kad pieno baltymuose yra visos žmogaus organizmui būtinos aminorūgštys.

Pieno riebalus žmogaus organizmas įsisavina geriau negu kitus gyvulinės kilmės riebalus, nes pieno riebalai lydosi žemoje, 28–33 °C temperatūroje. Pieno riebalų biologinę vertę iš dalies lemia jų sudėtyje esančios nepakeičiamosios polinesočiosios riebalų rūgštys – linolio, linoleno, arachidono ir kitos, kurių žmogaus organizmas nesintetina. Iš jų ypač vertinga konjuguota linolo rūgštis, kuri mažina vėžio ligų riziką, slopina uždegiminius procesus ir stiprina imunitetą.

Tačiau pieno riebalai turi ir neigiamų savybių − juose esančios sočiosios riebalų rūgštys (ypač palmitino ir miristo rūgštys) bei transriebalai didina aterosklerozės, infarktų, insultų, cukrinio diabeto ir vėžio riziką, skatina uždegiminius procesus. Todėl žymiai geriau vartoti liesus pieno produktus, o naudingų riebalų rūgščių gauti iš augalinių, ypač alyvuogių ir rapsų aliejų.

Sveikatos molkymo ir ligų prevencijos centro informacija

Pasidalink!

Projektą vykdo:
Projektą finansuoja:
© 2016 Sveikatos Tinklas. Visos teisės saugomos. Privatumas ir atsakomybė.